Jdi na obsah Jdi na menu

Ony vidí trávu..

15. 8. 2011

 


SMRT . Krásná a náhlá, pomalá a bolestivá, táhlá a skučící, v jeden moment přicházející a vzavši s sebou vše živé zase mizí, aby se náhle zjevila jinde, v jiné masce, v jiném čase. Smrt je jedna z mála věcí, co nepřekonáte. Je krásná a krutá. Je jako luxusní děvka, není pro všechny. Milosrdná smrt je jen pro zbabělce. A smrt agresivní přichází pro ty, co neradi trpí. Vědci neví, jak vypadá černá díra. Smrt je černá díra. Do sebe pohlcuje vše živé z jejího okolí. Láme lidská srdce, lidské bytosti. Ničí lidské duše, květy i vše, co dýchá.

 

ŽIVOT . Ten je jen dočasný. S plnou parádou nás od dětství mají začít připravovat na smrt. Ale nedělají to. Protože mají naději, ačkoli možná ví, že tahle maškaráda jinam nevede. Život je jako alegorický průvod plný sambových tanečnic s velkými vějíři z ptačích per. Ptáci zemřely, aby mohlo něco jiného žít. Ale nebude to žít dlouho. Život netrvá věčně, řítí se k černé tlamě věčnosti, ve které není vůbec, ale vůbec nic. Smysl života? 

Každý se ptá po smyslu života a každý se snaží žít jak nejdéle to jde. Proč? Vždyť na konci života nedostanete metál za dlouhý život bez úhony. Na konci života není nic. Jen konec. Smysl života neexistuje, život nemá smysl. Nemůžete ho najít, když ho nehledáte, ale smyslem života je jen hledání smyslu života. Spousta lidí neumí žít, protože pořád doufá, že svůj smysl života objeví. Nestane se tak. A to je největší pravda života.

 

SEBEVRAŽDA . Je způsob, jak se zatratit z tohoto světa. Není žádný jiný způsob jak se účinněji zlikvidovat. Ale je jen pro odvážné a pro ty, co se nebojí bolesti. Sebevražda není pro ty, co se bojí naprosté nicoty. A lidé, kteří mají pro co žít nemají odcházet z tohoto světa. Není správná. Jen člověk ve světě naprosto ztracený a zoufalý má mít možnost páchat sebevraždu.

 

NICOTA . Je něco, co nedokáže člověk vymalovat ve své mysli. Když si to umíte představit, existuje to. Tohle ale nic není. Žádná barva, žádný zvuk, žádné světlo. Nepředstavitelné prázdno.

 

ŠTĚSTÍ . Ano, existuje. Teď jsem vám dodala trochu optimismu, že? Ale mohu vám sdělit, že vám ho za chvíli vezmu. Štěstí je, ale jen pro vybrané. Pro některé lidi je štěstí když jsou nešťastní, já k nim patřím. Protože tací se rádi utápí ve svých depresích. Protože oni ví, že je nikdo nezachrání. Jsou i lidi, kteří dokáží být jednoduše šťastní. Ale ti nad tím neuvažují. Ne, nejsou blbí. Anebo ano, jsou. Protože jsou nevšímaví k myšlenkám. Ti co nad něčím uvažují, vědí, že nemohou být šťastní a tak jejich štěstí může spočívat v pocitu, že jsou nešťastní. Každý takový pocit oni a ona dokáží ocenit. A každý, kdo ví, mi za pravdu dá, když řeknu, že jednoduchost je štěstí. Občas si přeji chovat se přesně tak, jak vypadám a být jednoduše šťastná.

 

PENÍZE . Za peníze si pocit štěstí koupíte, ne že ne. Třeba jen za pět minut, když se sytíte, ale jste chvíli šťastní. Za peníze si koupíte vše, lásku na jednu i více nocí, krásu, slávu, bohatství duševní i hmotné. Peníze jsou důležité. A nekazí lidi. To lidé kazí peníze, svými intrikami.

 

POCITY . Máte pocit? Co to je za nesmysl? Je to jen vjem, co zpracoval váš mozek. Pocity nejsou, nevěřím na pocity, můžou být jen vjemy. Mám pocit, že se ztrácím, ale je to jen něco, co mě se zdá, pocit není pravý a já taky nejsem pravá.

 

OSUD . Není. Je jen to, co si zařídíme a ovlivníme. 

 

NÁHODA . Do karet mi hrála, náhoda je, ale není stálá. Jednou přijde, jednou odejde. Existuje, ale ne doopravdy, je jen něčím, co jsme si vysnili, je jen něčím, co nechtěli jsme znát, nahrazuje něco, bez čeho nešel by tenhle život hrát a nemohli bychom si navzájem lhát.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář